U bent hier

Schoolprojecten 2016-2017

Ontdek ons ook via

sterrenkunde,ruimtevaart,lichtvervuiling en klimaat op school

Telescoop,sterrenkunde,ruimtevaart en problematiek lichtvervuiling op school. MET STEUN VAN:

 

De werkgroep kijkerbouw VSRUG verzorgt ook ondersteuning bij schoolprojecten , in samenwerking met UGent vakgroep Fysica en Sterrenkunde en de Euro Space Society.(klik) Laatstejaars middelbare school studenten die bijvoorbeeld als eindwerk een telescoop willen bouwen kunnen bij ons terecht.Vanaf september 2016 voor de eerste keer ook Lager (basis) onderwijs ! In een latere fase (dit najaar) komt er ook een programma voor kleuters. Er kan een telescoop worden gebouwd in lager (basis) en secundair (voortgezet)onderwijs.  Wie voor ruimtevaart kiest kan terecht bij de één van de Space Teachers van de Euro Space Society voor nadere inlichtingen. We hebben eveneens samenwerking met ESERO Belgium en BIRA .(klik) En extra steun van ASTRONOMIE.NL, UNAWE SPACE AWARENESS (klik) en MEER (klik) plus UNIVERSE IN A BOX ( alle drie Universiteit Leiden) Alle materiaal mag vrij worden gebruikt, maar MET bronvermelding.

 Voor bijzonder (speciaal) onderwijs is er 'Sterren schitteren voor Iedereen '(klik) met aangepaste begeleiding.

Onderstaande wetenschapsgerichte schoolprojecten worden aangemoedigd door prof. Cornelis de Jager. (klik op de naam voor zijn persoonlijke website) Biografie; klik HIER

 

Deze reeks met Jill Peeters kreeg onlangs de persprijs van de federale dienst voor duurzame ontwikkeling de afleveringen zijn online gezet:http://vtmkzoom.be/klimax (REGISTREREN OM GRATIS TE BEKIJKEN.)
Ook op de website van Frank Deboosere (klik) staat belangrijke info over klimaat.

WORDT VERVOLGD!

HEEL handige site boordevol met sterrenkundig apps van Astrid Eeuwes. Erg handig voor de begeleiding. Op  http://www.sterrenkundeapps.nl

Een heel handige waarneemgids voor starters. (klikken op plaatje onder)

Voor kijkerbouw en/of sterrenkundige projecten wordt in overleg met de werkgroepleiders en de school een werkplan opgesteld. Indien men zich daaraan houdt kan worden gegarandeerd dat na maximaal 50 werkuur er een degelijk instrument ter beschikking staat .Minimumleeftijd van de leerlingen is vanf 10 jaar voor de bouw van een telescoop. Eender welke studierichting in het secundair onderwijs is welkom, er wordt een plan opgesteld volgens de mogelijkheden.

Kijkerbouw VSRUG richt zich meer en meer naar scholen en individuele studenten. Niet enkel een kijker bouwen is het doel, maar evenzeer het gebruik van de kijker en de praktische sterrenkunde op zich .

Dus ook scholen of leerlingen die reeds een telescoop bezitten, welk type dan ook, kunnen we begeleiden. Ook scholen zonder een telescoop : we kunnen een exemplaar in bruikleen geven. Samen met een astro-webcam . Vanaf schooljaar 2014-2015 werden de schouders gezet onder vijf specifieke projecten( zie presentaties in pdf formaat):

en de uitgewerkte handleidingen ;

Volkssterrenwacht Armand Pien is de drijvende kracht achter dit project, waar vanaf het schooljaar 2012-2013 alle Vlaamse Volkssterrenwachten hun medewerking aan verlenen.
Er is het educatief aanbod aan bezoekmogelijkheden, een uitgebreide bibliotheek staat ter beschikking van leerkrachten en studenten, bezoek aan het observatorium, en uitleg over diverse types telescopen en hun gebruik behoren tot de mogelijkheden. Alles op afspraak uiteraard. Voor deelnemende scholen wordt ook een rondleiding voorzien doorheen alle stappen van het kijkerbouwproject samen met een bezoek aan de faciliteiten van de studenten van de vakgroep Fysica en Sterrenkunde in het gebouw S9 campus Sterre van de UGent.
Inschrijvingen kunnen nog tot half oktober2016.

Voor inlichtingen: contacteer Jean-Pierre Grootaerd via e-mail: kijkerbouw@ugent.be

In dit menu komt heel wat aan bod. Wij poogden er een 'totaalpakket' van te maken. Van visueel waarnemen over eenvoudige webcamfotografie tot, voor de meer gevorderden, de digitale astrofotografie van Geert Vandenbulcke .

rechtstreekse TV uitzending van cursiste kijkerbouw
Een BLOG van VTI Ieper uit schooljaar 2013-2014 : vol met uitleg, foto's en filmpjes.

 

Copyright ©1996 - 2013 V.S.R.U.G. vzw. Alle rechten voorbehouden
Dit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap
©2013 - Developped by vandecaveyeflorence.be