telescoopbouw

Kijkerbouw als eindwerk (profielwerkstuk)

. Een heel mooi project als voorbeeld:NORTHGO COLLEGE uit Noordwijk. Het werk van Jasper-Jan Lut, Valentijn Götz en Stan van der Lans.Voor onze projecten Kijkerbouw, Sterrenkunde en Ruimtevaart kan permanent worden ingeschreven. Na samenspraak wordt een startdatum bepaald. Dit jaar komt er een extraatje bij onze eindwerken, wat 'verplichte' lectuur : het boek "Kijk Omhoog" van Frank Deboosere en Philippe Mollet.
Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts had men een prima idee: een boek uitgeven over sterrenkijken, waarbij alle aspecten van deze boeiende en fascinerende bezigheid aan bod komen. De lezer wordt stap voor stap meegenomen op een wonderlijke reis langsheen de nachthemel. We komen te weten hoe de sterrenhemel in mekaar zit, en de auteur, Philippe Mollet, sinds vele jaren ervaringsdeskundige en enthousiast medewerker van Volkssterrenwacht MIRA, bespreekt uitvoerig hoe we achtereenvolgens met het blote oog, de verrekijker en de telescoop alle mogelijke hemelobjecten kunnen observeren.

 Voor wie een telescoop wil bouwen

Dit jaar gaat het om een 15 cm F8 Newtontelescoop (brandpuntsafstand 120 cm) Op dobsonmontering. Kostprijs:160 euro. Complete telescoop zoals hier te zien is. Begeleiding is gratis. nodige tijd: maximaal een 30 tal werkuren, meestal minder. Het is een heel eenvouwige constructie, de spiegel maken jullie zelf. Ook hier is een degelijke begeleiding verzekerd.
een voorbeeld:

 

 

 

Zo heel af en toe organiseren we het ook binnen het lager onderwijs:

Meer info vind je op deze pagina