Spectroscopiedag 18 nov.2017

Derde spectroscopiedag zaterdag 18 november 2017 Sterrenwacht Tivoli Oudenbosch

Van 10 tot 17 uur. Programma (sprekers zijn er al ruim voldoende. Er komt uiteraard nog een fijntuning, aanpassen aan de 'actuele' situatie zeg maar.
 • Paul Gerlach : zelfbouw vorderingen
 • Guy en Hugo; over een bijzondere database én over schoolprojecten spectroscopie
 • Arnold:over de workshop t.b.v. het 10-jarig bestaan van BeSS waar hij aan deelneemt in oktober.
 • Marc Trypsteen: VV Cephei; spectroscopiecampagne 2017-2019

  aansluitend korte signeersessie spectroscopieboeken

 • Guy, Hugo, Emmanuel en JP; voorstelling youtubefilms spectroscopie en dataverwerking
 • Wim Cuppens: schoolprojecten spectroscopie in Bree
 • Loek Hol; over zijn profielwerkstuk spectroscopie
 • Edwin Deceuninck: demonstratie gemodificeerde ESD 10 spectroscoop met veel motoren er op, en heel praktisch die elektrische remote regelingen .
 • GASTSPREKER;Walter van Rensbergen – Emeritus professor van de Vrije Universiteit Brussel:
                                              Een wandeling doorheen het vruchtbare veld van de spektroskopie

  Wanneer het licht van de zon door een prisma loopt ontstaat er een regenboog. Isaac Newton (1643-1727) ontdekte hierin donkere lijnen die nog jaren moesten wachten op interpretatie.
  William Hyde Wollaston (1755-1828) dacht dat die donkere stroken de grenzen waren die de kleuren van elkaar scheiden.

  Maar het was toch wachten tot 1812 toen Joseph Fraunhofer (1787-1826) prachtige spectra opnam van de zon, planeten en heldere sterren. Hij zag dat al die spectra op mekaar geleken maar hij kon er geen twee vinden die precies aan mekaar gelijk waren. Van dan af was het spectrum van een ster ook zijn  identiteitskaart.Tot het begin van de 20ste eeuw beperkte de sterrenkunde zich hoofdzakelijk tot het bepalen van de posities van sterren en het nauwkeurig nameten van de banen die de componenten van een dubbelster om elkaar heen beschrijven.

  Met de opkomst van de astrofysica waren velen ervoor bevreesd dat de nauwkeurigheid van de sterrenkunde zou teloor gaan.Niets bleek minder waar te zijn.
  Dankzij de spektroskopie zijn de sterren levende objecten geworden die we kunnen volgen van geboorte tot dood.

  Naast zelfbouwinstrumenten is er dit keer ook ruimte voor beginners. Gastspreker van de dag is prof.WALTER VAN RENSBERGEN van de Vrije Universiteit Brussel. Accomodatie : de Bruno Ernst bibliotheek, Bezichtiging van de sterrenwacht... INSCHRIJVING :ENKEL via Kijkerbouw@ugent.be. (komt rechtstreeks bij mij terecht) KOSTPRIJS : 15 EURO (In ruil krijgt je ontvangst met koffie of thee en een lunch eveneens met koffie of thee. Andere consumaties zijn apart te betalen.) Dus 15 euro te betalen bij inschrijving op rekeningnr : IBAN :BE70 7370 2514 0625 van VSRUG.BIC: KREDBEBB op naam VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van je naam (namen) en 'Spectroscopiedag''Inschrijving is pas definitief na ontvangst betaling. OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt tot 40 personen. ter info : nu al gaven 24 mensen te kennen te willen deelnemen. Niet telang wachten met inschrijven : vol is vol....Enkel wie betaald heeft komt op de definitieve lijst.

Presentaties van de spectroscopiedag 2016 vind je hieronder