Bruno Ernst over Anton Kutter

We maken een Kutter Telescoop

Wie van ons, toch de ietwat rijpere lezen onder ons, kent Thieme’s Sterrenboek niet. Het boek waarin werd uitgelegd op blz 84 : HOE MAKEN WIJ EEN KUTTER TELESCOOP. De schrijver van het boek, die ontmoette ik al meerdere keren en er zijn ook de maandelijkse mailcontacten. Meer nog; een tweetal weken ontving ik per post zijn nieuwste boekwerk; ‘Een driehoek is meer dan drie hoeken’. Knap voor een man die de negentig al voorbij is…Maar wat intrigeerde mij nu om heel erg gedreven naar gaan zoeken naar wat van de geschiedenis van Anton Kutter zelf overbleef?

Antwoord; een uitspraak die Bruno Ernst tegenover mij deed in augustus 2014: Anton vroeg mij om te helpen meerekenen aan die Schiefspiegler van hem. Ik wou dit absoluut niet om één belangrijke reden: ik vond het een vreselijk lelijk ding! Niets aan het geheel leek ook maar op een telescoop: het wees naar her, maar keek naar elders. Maar omwille van de vriendschap deed ik het toch maar. Samen met prof. Anton Stauss. En…wat een mooie beeldjes met die telescoop !!! Het werkte’. Onder mijn begeleiding en later ook nog werden er in Nederland en België HONDERDEN van gemaakt. Ik doopte de telescoop zeer tegen de zin van Anton Kutter zelf ‘Kutter Telescoop’.

En we zochten de man op zomer 2018. In onderstaande filmpjes vertelt Bruno Ernst, alias Hans de Rijk over zijn vriendschap met Anton Kutter.