Anton Kutter Telescoop in Gent

Onze FACEBOOKPAGINA Anton Kutter

Vertrokken uit Gent maandag 24ste , de hele dag gewerkt op dinsdag. Alles ging erg vlot en alles was al ingeladen op dinsdagavond 17 uur. Achteraf ook de Stadhalle bezocht: locatie voor het evenement juni 2018. Prijsofferte volgt in de loop van volgende week. Zo konden we een dag vroeger vertrekken uit Biberach en waren we woensdagavond al thuis ipv donderdag.

De grote telescoop ligt nu in Gent en na 9 uur rijden aangekomen in Biberach. Terug met heel veel materiaal, zo'n 700 kilo.... Van eenvoudige zaken tot echt wel waardevolle dingen. Guy is goed geplaatst om daarover te kunnen oordelen. Anton Kutter, dat is veel meer dan de Kuttertelescoop alleen zo bleek. De man bouwde ook refractors, Schupmann telescopen, Nasmyth Cassegrain.... De Kuttertelescoop (30cm) hebben we mee, maar niet de zuil . Daar zagen we het nut niet van in.
De Schupmann telescoop is een iets gewijzigde versie van hem. In de focuserplaat staat de naam van zijn vrouw gegraveerd trouwens.


Er zitten ook een paar bijzondere (niet alledaagse) Kuttertelescopen tussen.
Alles wordt nu gerenoveerd. Bedoeling is alvast de grote telescoop effectief weer bruikbaar te maken. Maar NIET de oude montering. Wel bekijken we het even om die telescoop tijdelijk op de K100 montering op de S9 te plaatsen. Toegankelijk voor publiek welteverstaan.
Reden : we zagen honderden foto's van de maan die hiermee zijn genomen. Vanaf de late jaren '30.... echt wel adembenemende foto's voor die tijd ! Scherp tot aan de rand.
Dat operationeel én toegankelijk maken geldt eigenlijk voor alle telescopen die we mee hebben . Zeer veel ATM werk voor de boeg de komende maanden !

Met Philip Doureligne; collimeren in Gent

 

De oudste foto's die wij terugvonden met de naam van Anton erop dateren van... 1917 !!! Hij was toen 14 jaar oud.
Verder is er ook een vooroorlogse verrekijker 10X80. Militaire kijker. Ook een fraaie triplet die Guy absoluut eens nader wil bekijken. Een paar heel waardevolle lenzen ook.
De reis was vast en zeker de moeite!
Wat mij nu persoonlijk bijzonder boeit zijn de duizenden foto's EN vele honderden boeken en archiefmateriaal. Een klein deel ligt nu op de S9. Ik bekeek het even heel snel en was toch wel verbaasd. Zacht uitgedrukt... Heel veel materiaal van prof Stauss. Persoonlijke brieven ook. Telegrams voor zijn 80ste verjaardag in 1952.... tientallen boeken vol handgeschreven formules. Wiskundeboeken uit 1859.... Een boek van Cook en Sons met beschrijving van de montering uit 1900. Teveel om op te noemen.
Gigantisch veel eigenlijk. Ook dit kleine exemplaar.

Nu alles aan het inventariseren, en ook dat is een huzarenwerk! Ik heb ook een paar mensen die willen helpen met het renoveren van een aantal zaken, zoals Ido Oosterveld en Philip Doutreligne. Zal nodig zijn... De grote Kuttertelescoop is één zaak, maar er is véél meer dan dat !
Ik hou jullie op de hoogte.
Een eerste overzicht vind je in dit album:
https://myalbum.com/album/ACSmmSNkd9o7
 twee korte filmpjes: voor en na.

 

 

 

 

 

De assemblage van de telescoop in Gent:voor de restauratie dus.

 

En de bedoeling is dat de nu gerestaureerde 30 cm Kutterelescoop begin december te bewonderen is op het dak van de S9 in Gent. Toegankelijk voor publiek op afspraak.